Boek bestellen

Eerste exemplaar jubileumboek voor oud-FC Twente-trainer Kees Rijvers

Kees Rijvers mag met recht de grondlegger van FC Twente genoemd worden. Na een moeizaam eerste jaar na de fusie tussen Sportclub Enschede en Enschedese Boys, kwam de Brabantse oud-international in 1966 naar Twente. Hij schouwde de veel te grote selectie die nog over was van de samensmelting en selecteerde de spelers waarmee hij verder wilde. Hij liet regionale jeugdspelers debuteren zoals Theo Pahlplatz, Jan Jeuring, Benno Huve en Kalle Oranen en haalde spelers van elders die de ploeg op bepaalde posities konden versterken. Epi Drost kwam over van Heracles en in 1967 kwamen daar Dick van Dijk, Kick van der Vall en Eddy Achterberg bij. Zo bouwde hij verder. FC Twente brak door in het seizoen 68-69. Rijvers had er in korte tijd een topclub van gemaakt met een duidelijk topsportklimaat.

Daarom nodigde Gijs Eijsink, de schrijver van het jubileumboek ‘De Top50 van FC Twente’, Rijvers uit om woensdagmiddag 7 oktober in het Rijksmuseum Twenthe te Enschede het eerste exemplaar van het boek in ontvangst te nemen. De intussen 89-jarige oud-trainer, die nog altijd kwiek en fit is, wil dat graag doen. Nog altijd is zijn zesjarige trainerschap bij FC Twente hem zeer dierbaar. Rijvers zal dezelfde middag ook de tentoonstelling ‘FC Twente 50 jaar op de vierkante meter’ openen. Vijftig topkunstenaars uit heel Oost-Nederland hebben elk van een speler uit de Top 50 een kunstwerk van één vierkante meter geschilderd, getekend, gefotografeerd of anderszins verbeeld. Het is een kleurrijk en zeer gevarieerde verzameling geworden van zeer fraaie kunstwerken.
De tentoonstelling is vanaf 16.00 uur te bezichtigen en zal nog tot 6 december te zien zijn in het Rijksmuseum. Wie een clubkaart heeft van FC Twente of een voucher heeft uitgeknipt uit een van de bladen van de club heeft gratis toegang. Dat is een bijzonder buitenkansje want momenteel is in het museum ook een expositie te zien van de beroemde Engelse kunstschilder William Turner.

Het jubileumboek ‘De Top50 van FC Twente’ is vanaf 7 oktober te kop in de fanstore van FC Twente, in de winkel van het Rijksmuseum Twenthe en in alle regionale boekwinkels.

(foto Jos Wieggers/juni2015)