Boek bestellen

Kunstenaar Jan Bilitewski raakt nauw verbonden met Douglas

Sommige kunstenaars konden nauwelijks een naam noemen van een speler van FC Twente. Kunst en voetbal bleek zich lang niet altijd in dezelfde wereld af te spelen. De kunstenaars die een (voormalige) topspeler van FC Twente hebben geschilderd, getekend, gefotografeerd of op een andere wijze hebben verbeeld voor het project ‘FC Twente 50 jaar op de vierkante meter’ struinden het internet af om informatie op te doen.
De jonge Duitse kunstenaar Jan Bilitewski had een simpelere manier om tot zijn keuze te komen. Hij vroeg zijn buurman.
En de buurman zei: ‘Ik vind Douglas een topspeler.’
Vervolgens sloeg Jan aan het googelen. ‘Toen ik foto’s van hem zag, was ik meteen om. Ook las ik een interview met zijn moeder in TwenteSport Magazine. Dat verhaal raakte me enorm en inspireerde me voor mijn kunstwerk.’
De uit Essen afkomstige kunstenaar ontdekte dat verdedigen voor Douglas een manier van leven is. ‘Ik raakte daardoor heel nauw verbonden met hem. Ik ben mijn buurman dankbaar voor zijn tip en mag er tevreden over zijn dat ik hem heb vertrouwd. Ik heb in mijn geboorteplaats Essen zelf ook gevoetbald en was ook verdediger’, vertelt Jan die voor zijn kunstwerk onder andere daklak, gewone lak en acryl heeft gebruikt.’ Op de foto legt hij de laatste hand aan zijn kunstwerk.

Jan Bilitewski heeft de AKI in Enschede en de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig gedaan.
Hij is na zijn afstuderen op de AKI uitgeroepen tot de Heartfund kunstenaar van 2014-2015. De Hengelose stichting Heartpool ondersteunt met het HeArtfund een jonge kunstenaar door hem of haar een werkruimte ter beschikking te stellen inclusief alle kosten voor huur, gas, water en licht, een eenmalige basisvergoeding en een maandelijkse bijdrage in de materiaalkosten voor de kunstenaar.
Momenteel is Jan veel op reis. ‘Ik ben zoekende, wil in andere landen kijken om zo meer inspiratie op te doen voor mijn kunstenaarschap.’