Boek bestellen

Pingpongen met de kapitein en closetrollen rondbrengen op vliegbasis Twenthe

In het jubileumboek ‘De Top 50 van FC Twente’ heeft schrijver Gijs Eijsink ook een plek gereserveerd voor de gebroeders René en Willy van de Kerkhof. Hij bezocht de 63-jarige tweeling onlangs in Eindhoven. Een kort verslag van de ontmoeting met de charismatische broers.

‘Willy was net terug van een paar dagen golfen in Valencia met onder andere Guus Hiddink en Enschedeër Alfred Nijhuis. René golft ook graag, maar had net een middagje in de keuken gestaan van zijn huis om zijn andere liefhebberij uit te oefenen: koken. Hij is zelfs lid van een kookclub. De heren zaten op de praatstoel en roemen de drie jaren dat ze bij FC Twente hebben gespeeld. Dat was tussen 1970 en 1973. René moest destijds ook in militaire dienst. Hij zat bij de luchtmacht en was gelegerd op de vliegbasis Twenthe. Ik vroeg hem of het goed te combineren was met zijn taken bij FC Twente. De vraag leverde een lachsalvo op. “Ik was er van 9 tot 12. Dan moest ik eerst een potje pingpongen met de kapitein en daarna overal het closetpapier aanvullen. Tegen 12 uur ging ik naar het stadion om te trainen. En regelmatig was ik met het militaire elftal op pad. Het was te doen”, lacht hij. “Ik heb bij FC Twente een fantastische tijd beleefd.”
Broer Willy is al net zo enthousiast. “Ik ben nog altijd dankbaar dat ik in Enschede de kans gekregen heb om profvoetballer te worden. Ik heb aan die tijd nog steeds vrienden overgehouden. Ook mijn vrouw heeft nu nog contacten met enkele spelersvrouwen van toen”, vertelt hij. “Het rood-wit van PSV en FC Twente zit in ons bloed. Ik hoop elk jaar dat een van beide clubs kampioen wordt.”